cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Arbuzowy deser lodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mrożony deser z arbuza idealny na upalne dni.

Arbuzowy deser lodowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Arbuzowy deser lodowy

 

  • ok. 450 g oczyszczonego z pestek miąższu arbuza /dojrzały ,słodki, pachnący/
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka syropu imbirowego lub miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Arbuzowy deser lodowy
-Do miąższu arbuza dodać pokrojonego banana, sok z cytryny oraz syrop lub miód. -Całość zmiksować na gładką masę. -Wstawić na 2 godziny do lodówki. -Schłodzoną masę przelać do zmrożonej miski maszynki do lodów i kręcić ok.30 minut. -Gotowe lody przełożyć do pojemniczka /jeśli coś zostanie/ i wstawić na godzinę do zamrażarki. Podawać w schłodzonych miseczkach dowolnie udekorowane. -Bez maszynki: masę arbuzowo-bananową przełożyć do plastikowego lub szklanegonaczynia,wstawić do zamrażarki i co 30 minut mieszać aby rozbić tworzące się kryształki lodu. Podawać ,kiedy masa będzie wystarczająco zmrożona.
Arbuzowy deser lodowy
Miąższ oczyszczony z pestek lub przecedzony przez sitko zmiksować z bananem i dodatkami.
Arbuzowy deser lodowy
Przygotowaną masę schłodzić a następnie umieścić w maszynce do lodów .
Arbuzowy deser lodowy
Zmrożoną masę przełożyć do schłodzonych miseczek lub jeszcze mocniej zamrozić.