Sposób przygotowania:
Deser z czerwonego agrestuETAP 1:
Agrest oczyścić z szypułek, opłukać, włożyć do rondelka, zalać 150 ml wody i gotować kilka minut. Płyn przelać przez gęste sito, rozgotowane owoce przetrzeć. Do przecieru dodać cukier. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 200 ml zimnej wody, wlać do przecieru, doprowadzić do wrzenia. Rondelek zestawić z palnika, dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Frużelinę odstawić do wystudzenia.
ETAP 2:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dosłodzić do smaku.
W wysokich szklankach układać warstwami połamane lub pokrojone na kawałki biszkopty, wystudzoną frużelinę i ubitą kremówkę. Wierzch przybrać surowym agrestem i listkami mięty. Podawać od razu.
Z podanych proporcji otrzymamy trzy duże lub cztery mniejsze porcje.