sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Mus z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser słodki i smaczny polecany na jesienne wieczory

Mus z jabłek

Składniki:

Mus z jabłek

 

  • 3 jabłka,
  • 100ml wody,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • odrobinka soku z cytryny,
  • 300ml jabłecznika,
  • półtora łyżki żelatyny,
  • 300ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Mus z jabłek
Jabłka obieramy, drobno kroimy. Następnie wrzucamy na patelnie, dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Dusimy przez około 10 minut, aż jabłka będą miękkie i cukier się rozpuści. Wszystko blenderujemy. W osobnym garnku gotujemy jabłecznik. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy. Zdejmujemy całość z ognia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Wszystkie składniki mieszamy. Przed podaniem należy schłodzić około 2 godzin.