lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Naleśniki orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezbyt skomplikowane , właśnie oto chodzi . Smacznie łatwo i przede wszystkim szybko. Dziś tak szybko pędzimy do przodu , że czasu brakuje na wszystko.

Naleśniki orzechowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Naleśniki orzechowe

Składniki na naleśniki orzechowe :

 

  • 4 szklanki napoju orzechowego

 

 

  • proszek do pieczenia pół łyżeczki

 

Dodatkowo:

  • dżem morelowy

Sposób przygotowania:

Naleśniki orzechowe

Wykonanie naleśników:

Do misy wbijamy jajo, wlewamy napój orzechowy i miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do napoju orzechowego -miksujemy nadal. Przy końcu dodajemy olej rzepakowy 1-2 minuty miksowania i gotowe. Nie dodałam cukru bo napój sam w sobie ma słodycz. Nagrzewamy patelnie na gazie ( typową do naleśników, jeśli macie).
Nalewamy ciasto łyżką najlepiej wazową. ( Ciasto rozprowadzamy po całej patelni, lekko ja przechylając ). Przekładamy naleśniki na talerz. Dzięki proszkowi do pieczenia naleśnik będzie pulchniejszy. Smarujemy naleśniki dżemem i składamy jak kopertę. Podajemy jeszcze ciepłe .

Naleśniki orzechowe
Do misy wbijamy jajo , wlewamy napój orzechowy i miksujemy .
Naleśniki orzechowe
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do napoju orzechowego -miksujemy nadal.
Naleśniki orzechowe
Przy końcu dodajemy olej rzepakowy 1-2 minuty miksowania i gotowe.
Naleśniki orzechowe
Nagrzewamy patelnie na gazie ( typową do naleśników , jeśli macie). Nalewamy ciasto łyżką najlepiej wazową ( Ciasto rozprowadzamy po całej patelni , lekko ja przechylając ).
Naleśniki orzechowe
Przekładamy naleśniki na talerz .

Tagi:

naleśniki