Sposób przygotowania:
Naleśniki z masą orzechową i sosem czeko
NALEŚNIKI:
Zmiksuj wszystko razem, żeby nie było grudek. Odstaw ciasto na pół godziny pod przykryciem. Rozgrzej na patelni odrobinę masła lub oleju (najlepiej posmarować powierzchnię patelni pędzelkiem). Wylej dużą łyżkę ciasta i poruszaj patelnią, aż ciasto równomiernie się rozprowadzi. Jak tylko zaczną odchodzić przewrócić naleśnik na drugą stronę.
MASA ORZECHOWA:
Orzechy zmielić, skórkę pomarańczową posiekać. Zagotować śmietanę z orzechami, skórkę pomarańczową i cukrem. Gotować, aż masa stanie się gęsta. Zagotować mleko ze śmietanką, dodać czekoladę. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Wlać brandy, zamieszać i zdjąć z ognia.
Naleśniki posmarować masa orzechową. Zwinąć w rulony, rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem czekoladowym.
Zmiksuj wszystko razem, żeby nie było grudek. Odstaw ciasto na pół godziny pod przykryciem. Rozgrzej na patelni odrobinę masła lub oleju (najlepiej posmarować powierzchnię patelni pędzelkiem). Wylej dużą łyżkę ciasta i poruszaj patelnią, aż ciasto równomiernie się rozprowadzi. Jak tylko zaczną odchodzić przewrócić naleśnik na drugą stronę.
MASA ORZECHOWA:
Orzechy zmielić, skórkę pomarańczową posiekać. Zagotować śmietanę z orzechami, skórkę pomarańczową i cukrem. Gotować, aż masa stanie się gęsta. Zagotować mleko ze śmietanką, dodać czekoladę. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Wlać brandy, zamieszać i zdjąć z ognia.
Naleśniki posmarować masa orzechową. Zwinąć w rulony, rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem czekoladowym.
Weroniczka
sara24