jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Do polania naleśników możemy użyć gotowego masła orzechowego. Jest ono jednak bardziej twarde. Dlatego dobrze jest go wcześniej podgrzać z odrobiną masła (82% tłuszczu sprawdzonej firmy). Przybierze ono wówczas lejąca konsystencję.

Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mleka,
  • ok 1szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • powidło śliwkowe do przełożenia naleśników,
  • 100 gram orzeszków ziemnym solonych,
  • 100 gram orzeszków ziemnych niesolonych,
  • melisa do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego jajka, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Miksujemy całość sporządzając w ten sposób ciasto naleśnikowe. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia. PRZEŁOŻENIE: W trakcie gdy smażymy naleśniki przygotowujemy masło orzechowe. Do malaksera przekładamy orzeszki solone i niesolone. Orzeszki miksujemy. Gdy delikatnie się rozdrobnią odkładamy ok 2 łyżki orzeszków do posypania naleśników. Pozostałe orzeszki w dalszym ciągu miksujemy, tak by powstała gładka masa. Usmażone naleśniki smarujemy powidłem. Zwijamy w zamknięty rulon. Wierzch naleśników polewamy masłem orzechowym, które jest jeszcze letnie (od miksowani) i ładnie się rozlewa. Całość posypujemy odłożonymi, delikatnie rozdrobnionymi orzeszkami i dekorujemy melisą. PODAJEMY!
Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym
Składniki ciasta umieszczamy w misce. Miksujemy
Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym
Naleśniki smażymy do zrumienienia z obu stron
Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym
Usmażone naleśniki smarujemy powidłem śliwkowym
Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym
posmarowane naleśniki zwijamy w zamknięty rulon