Sposób przygotowania:
Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego jajka, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Miksujemy całość sporządzając w ten sposób ciasto naleśnikowe. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia. PRZEŁOŻENIE: W trakcie gdy smażymy naleśniki przygotowujemy masło orzechowe. Do malaksera przekładamy orzeszki solone i niesolone. Orzeszki miksujemy. Gdy delikatnie się rozdrobnią odkładamy ok 2 łyżki orzeszków do posypania naleśników. Pozostałe orzeszki w dalszym ciągu miksujemy, tak by powstała gładka masa. Usmażone naleśniki smarujemy powidłem. Zwijamy w zamknięty rulon. Wierzch naleśników polewamy masłem orzechowym, które jest jeszcze letnie (od miksowani) i ładnie się rozlewa. Całość posypujemy odłożonymi, delikatnie rozdrobnionymi orzeszkami i dekorujemy melisą. PODAJEMY!