Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka z gruszek ulęgałek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Grusza ulęgałka w niczym nie przypomina swoich hodowlanych pobratymców, jest mniejsza ale zdecydowanie bardziej słodsza i aromatyczna. Dlatego idealnie nadaje się na nalewki.

Nalewka z gruszek ulęgałek

Składniki:

Nalewka z gruszek ulęgałek

 

  • półtora kilograma ulęgałek
  • 750ml wódki
  • szklanka cukru
  • 3 goździki

Sposób przygotowania:

Nalewka z gruszek ulęgałek
Umyte i wyszypułkowane gruszki przekrój na ćwiartki i usuń z nich nasiona. Tak przygotowane owoce przełóż do wysokiego słoja po czym zalej je alkoholem. Gotowy nastaw odstaw na miesiąc w ciemne miejsce, po tym czasie zlej cały płyn a gruszki zasyp szklanką cukru.

Kiedy cukier wyciągnie resztę soków z owoców zlej powstały syrop i połącz go z wcześniej zlanym alkoholem.

Gotową nalewkę odstaw na trzy miesiące do wyklarowania, dodaj doździki.