Sposób przygotowania:
Nalewka ze śliwek węgierek 2
Umyte i wydrylowane śliwki kroję na drobne kawałki i wkładam do wyparzonego słoja. Dodaję połamany na mniejsze kawałki cynamon, przekrojoną wzdłuż wanilię i goździki. Całość zalewam wódką, szczelnie zamykam i odstawiam na miesiąc w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu poruszam słojem. Po tym czasie zlewam nalewkę i wyciskam owoce przez czystą lnianą ściereczkę. Sok pomarańczowy zagotowuję z cukrem i mieszam, aż cukier się rozpuści. Syrop łączę z nalewką i odstawiam na jedną dobę. Następnie filtruję nalewkę i rozlewam do butelek. Już po 6 tygodniach nalewka nadaje się do picia, ale oczywiście jak każda inna w miarę upływu czasu znacznie zyskuje na smaku.
evita0007
anemon
Masz rację i fajnie się pije, ale dość mocno uderza do głowy, a więc trzeba mieć to na uwadze.
msewka
anemon
Tak, cierpliwość się opłaca, więc warto czekać.
msewka