alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Paluchy i szczęki wiedźmy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasteczka które są bardzo kruche i mimo strasznego wyglądu są smaczne. Idealne na wieczór Halloween.

Paluchy i szczęki wiedźmy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluchy i szczęki wiedźmy

 

  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki migdałów

 

 

Sposób przygotowania:

Paluchy i szczęki wiedźmy
Migdały wrzucić na wrzątek, gotować około 5 minut. Odcedzić, ostudzić i obrać z skórki. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą konsystencję. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Wyjmować po kawałku na blacie podsypanym mąka uformować cieniutki rulonik, kroić na długość palców i na końcu wcisnąć cały lub połówki migdałów. Z cienkich wałków uformować szczęki i powkładać różnej wielkości migdały. Układać na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 190ºC. Po upieczeniu studzić na kratce. Zimne polukrować czerwonym lukrem lub barwnikiem.
Paluchy i szczęki wiedźmy
Zagnieść ciasto, uformować kulkę owinąć folią i włożyć do lodówki.
Paluchy i szczęki wiedźmy
Odrywać po kawałku ciasta, uformować cienki wałek, pociąć na kawałki, wcisnąć migdał.
Paluchy i szczęki wiedźmy
Upiec ciasteczka i studzić na metalowej kratce.

Tagi:

jajko jajka