Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Paluchy wiedźmy na Halloween

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mocno odstraszające paluchy wiedźmy, z których cieknie krew. Nie może ich zabraknąć na Halloween. Są kruche i wspaniale smakują.

Paluchy wiedźmy na Halloween Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluchy wiedźmy na Halloween

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 5 dag migdałów
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego

Sposób przygotowania:

Paluchy wiedźmy na Halloween
Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagniatam ciasto. Z ciasta formuję 10cm wałeczki. Migdały zaparzam we wrzątku i obieram za skórki. Na jednym z końców wałeczka wciskam migdał. Ciastka układam na blaszce i piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. Okolice migdałów (paznokci) smaruję odrobnią dżemu (tak by przypominały krew).
Paluchy wiedźmy na Halloween
Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz żółtka.
Paluchy wiedźmy na Halloween
Zagniatam ciasto. Z ciasta formuję 10cm wałeczki.
Paluchy wiedźmy na Halloween
Na jednym z końców wałeczka wciskam migdał. Ciastka układam na blaszce i piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni.