Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pieczone udka z farszem pietruszkowo- cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne faszerowane udka z kurczaka. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Można je podawać z ziemniakami i surówką.

Pieczone udka z farszem pietruszkowo- cebulowym

Składniki:

Pieczone udka z farszem pietruszkowo- cebulowym

 

  • 3 udka z kurczaka,
  • 1,5 cebuli,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 100 ml oleju,
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczone udka z farszem pietruszkowo- cebulowym

Usuwanie kości z udek

Pieczone udka z farszem pietruszkowo- cebulowym
Ostrym nożem z udek usuwam wszystkie kości.

Udka z kurczaka myję i osuszam. Ostrym nożem trybuję udka, usuwając wszystkie kości.

Faszerowanie

Pieczone udka z farszem pietruszkowo- cebulowym
Na płaty mięsa kładę natkę pietruszki oraz cebulę.

Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Na każdy płat mięsa kładę porcję cebuli oraz porwaną na mniejsze kawałki natkę pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. Mięso zwijam w roladki i dokładanie związuję nićmi.

Przyprawianie

Pieczone udka z farszem pietruszkowo- cebulowym
Mięso nacieram przyprawami, wkładam do rękawa i piekę.

Skórę nacieram dookoła papryką mieloną, przyprawę uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzu. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, skrapiam olejem. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni.