WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pikantne paluszki z hokkaido

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, słodkawa dynia Hokkaido pieczona w pikantnej, aromatycznej marynacie z dodatkiem chili i wędzonej papryki.

Pikantne paluszki z hokkaido

Składniki:

Pikantne paluszki z hokkaido

 

Sposób przygotowania:

Pikantne paluszki z hokkaido

Krojenie

Pikantne paluszki z hokkaido
Dynię kroimy w równe paski, by równomiernie się upiekła.

Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, wydrążamy cały środek i kroimy w równe, ok 1 cm paski.

Przyprawy

Pikantne paluszki z hokkaido
Do papryki dodajemy olej oraz przyprawy.

Dynię wrzucamy do miski, wlewamy olej, solimy, pieprzymy, dodajemy wędzoną paprykę oraz chili i dokładnie mieszamy.

Pieczenie

Pikantne paluszki z hokkaido
Dynię pieczemy, aż ładnie się przyrumieni.

Przyprawioną dynię układamy na blaszce do pieczenia w odstępach, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok pół godziny w 200 stopniach, aż będzie odpowiednio miękka i przyrumieniona.