iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Paluszki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chrupiące i bardzo pyszne domowe paluszki, dobre na przekąskę do pochrupania.

Paluszki z serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paluszki z serem

 

  • 1 szklanka lekko ubita startego żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta curry
  • 1/4 szklanki mleka
  • Dodatkowo:
  • białko jajka
  • keczup pikantny

Sposób przygotowania:

Paluszki z serem
Do miski przesiać mąkę i na ucho ją wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz curry do suchych składników dodać masło i palcami rozcierać do uzyskania kruszonki. Do ciasta dodać starty ser i mleko, zagnieść ciasto które na stolnicy delikatnie podsypanej mąką cienko rozwałkować tak na 1 cm grubości, pociąć ciasto na cienkie paseczki i następnie na mniejsze paluszki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować białkiem. Piekarnik nagrzać do 200st i do gorącego wstawić paluszki piec 15 min. Podawać z pikantnymi sosami.
Paluszki z serem
Do roztartego ciasta dodać starty na tarce ser
Paluszki z serem
Paluszki z serem
Paluszki po upieczeniu zostawić do wystudzenia