Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Pikantny gyros z warzywami w tortilli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pikantny drobiowy gyros podany ze świeżymy warzywami w placku tortilli. Nada się zarówno na obiad jak i na kolację.

Pikantny gyros z warzywami w tortilli Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pikantny gyros z warzywami w tortilli

 

  • 3 placki tortilli
  • 500 g fileta drobiowego
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 6- liści sałaty masłowej
  • 2 pomidory
  • 1/3 cebuli białej
  • szczypiorek
  • tłuszcz do smażenia
  • ketchup pikantny

 

Sposób przygotowania:

Pikantny gyros z warzywami w tortilli
Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki.

Na patelni przekładamy filet, polewamy olejem i posypujemy przyprawą gyros, pieczemy mięso do miękkości przez około 8-10 minut.

Pomidory myjemy, kroimy w księżyce. Białą cebulę obieramy i kroimy w piórka. Liście sałaty szarpiemy na małe kawałki. Szczypior drobno siekamy.

Placki tortilli zagrzewamy na suchej patelni, smarujemy ketchupem, nakładamy sałatę, warzywa oraz mięso, posypujemy szczypiorem, składamy.

Podajemy.
Pikantny gyros z warzywami w tortilli
filet z kurczaka kroimy w paseczki i posypujemy przyprawą
Pikantny gyros z warzywami w tortilli
mięso podsmażamy do miękkości oraz do zarumienienia
Pikantny gyros z warzywami w tortilli
wszystkie niezbędne warzywa przygotowujemy - kroimy, szarpiemy, siekamy
Pikantny gyros z warzywami w tortilli
podgrzany placek tortilli smarujemy ketchupem
Pikantny gyros z warzywami w tortilli
na placku posmarowanym ketchupem układamy warzywa
Pikantny gyros z warzywami w tortilli
na warzywach układamy gorący drobiowy gyros