justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Placki jogurtowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne na kolację jak też i na śniadanie. Jeszcze ciepłe placki posypujemy cukrem pudrem i dodajemy ulubioną konfiturę.

Placki jogurtowe

Składniki:

Placki jogurtowe

 

  • Jajka 3 sztuki
  • Cukier 4 łyżki
  • Sól szczypta
  • Maka 1 szklanka
  • Jogurt naturalny 1 szklanka
  • Woda gazowana ½ szkl.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Placki jogurtowe

Robimy ciasto

Placki jogurtowe
Ciasto powinno być nieco gęstsze od ciasta na naleśniki.

Jajka należy roztrzepać z cukrem i stopniowo dodawać do nich jogurt. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do jajek dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, sól i wodę. Ciasto powinno być nieco gęstsze od ciasta na naleśniki.

Smażymy

Placki jogurtowe
Na rozgrzaną patelnię wylewamy nieco oleju. Na rozgrzany wylewamy ciasto na kształt owalnych placuszków.

Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej. Na rozgrzany wylewamy ciasto na kształt owalnych placuszków, nie za dużych. Smażymy na średnim ogniu aż się zarumienią. Po pojawieniu się bąbelków na wierzchu placuszka przewracamy go na drugą stronę i również smażymy.

ETAP 3:

Placki jogurtowe
Jeszcze ciepłe placki posypujemy cukrem pudrem i dodajemy ulubioną konfiturę.

Jeszcze ciepłe placki posypujemy cukrem pudrem i dodajemy ulubioną konfiturę. Wtedy smakują najlepiej.


Tagi:

dania placki