SUPERPRZEPIS

Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym Więcej zdjęć (5)

Delikatne pulpeciki w towarzystwie pachnącego tymiankiem sosu wiśniowego to pyszna propozycja i na szybki obiad, polecam :)

Składniki:

Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym

 

  • ½ cebuli
  • 500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 22 %
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Sos wiśniowy:
  • 500 gram wiśni
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • Sok z ½ cytryny
  • 1-2 gałązki tymianku
  • 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym
Pulpeciki: Mięso przekładamy do miski, robimy pośrodku wgłębienie wsypujemy w nie bułkę tartą, dodajemy śmietanę i wbijamy jajko. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i majeranek – wszystko starannie wyrabiamy.

Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki i układamy je na desce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej na złoty kolor pulpeciki po 4-6 minut z każdej strony.

Usmażone pulpeciki trzymamy w ciepłym miejscu. Sos wiśniowy: wiśnie myjemy, drylujemy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wiśnie, sok z cytryny, wlewamy wino, dodajemy tymianek i gotujemy sos na nie dużym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Pulpeciki serwujemy posypane tymiankiem z gorącym sosem wiśniowym i np., ryżem, smacznego ; )  
Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym
Mięso mieszamy z cebulą, majerankie, jajkami, bułką tartą i śmietaną
Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym
Formujemy pulpeciki i smażymy je na złoty kolor
Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym
Wiśnie myjemy, drylujemy, przekładamy do rondelka
Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym
Zalewamy winem, dodajemy sok z cytryny tymianek i dusimy 10 minut

Tagi:

sos mięso danie