Sposób przygotowania:
Pulpeciki z pachnącym tymiankiem sosem wiśniowym
Pulpeciki: Mięso przekładamy do miski, robimy pośrodku wgłębienie wsypujemy w nie bułkę tartą, dodajemy śmietanę i wbijamy jajko. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i majeranek – wszystko starannie wyrabiamy.
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki i układamy je na desce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej na złoty kolor pulpeciki po 4-6 minut z każdej strony.
Usmażone pulpeciki trzymamy w ciepłym miejscu. Sos wiśniowy: wiśnie myjemy, drylujemy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wiśnie, sok z cytryny, wlewamy wino, dodajemy tymianek i gotujemy sos na nie dużym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Pulpeciki serwujemy posypane tymiankiem z gorącym sosem wiśniowym i np., ryżem, smacznego ; )
Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki i układamy je na desce. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej na złoty kolor pulpeciki po 4-6 minut z każdej strony.
Usmażone pulpeciki trzymamy w ciepłym miejscu. Sos wiśniowy: wiśnie myjemy, drylujemy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wiśnie, sok z cytryny, wlewamy wino, dodajemy tymianek i gotujemy sos na nie dużym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Pulpeciki serwujemy posypane tymiankiem z gorącym sosem wiśniowym i np., ryżem, smacznego ; )
Jagodowa
Magdalena88
SylaUla
Igraszki Losu
SylaUla napisał(a):
Igraszki Losu
Igraszki Losu