Sposób przygotowania:
Placuszki jogurtowe z sosem rabarbarowym i truskaw
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy jajo i wsypujemy siemię lniane. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki - otręby owsiane, sodę oraz szczyptę soli Mieszając dodajemy mąkę pszenną w takiej ilości , by ciasto było o konsystencji gęstej śmietanki. Smażymy placuszki (na wysmarowanej olejem patelni) na złoty kolor. Obieramy rabarbar, kroimy go na 2 cm kawałki. W rondelku topimy cukier brązowy po czym dodajemy rabarbar i szczyptę kardamonu . Dusimy go do chwili, aż zacznie się rozpadać a powstały sok lekko odparuje. Na końcu dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy (aż mało się rozpuści). Myjemy truskawki. Część obieramy z szypułek i kroimy w plasterki. Pozostałe pozostawiamy do dekoracji. Na talerzykach układamy po placku, na każdy nakładamy łyżkę sosu rabarbarowego, przekładamy plasterkami truskawek, nakrywamy drugim placuszkiem. Na każdym układamy kolejną łyżkę sosu i plasterki truskawek. Górę każdej porcji dekorujemy bitą śmietaną oraz całą truskawką. Posypujemy startą czekoladą.