monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Danko to może być pożywnym i sytym śniadaniem albo pocieszanką gdy dopadnie nas zwątpienie czy warto stosować dietę. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno.

Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkami

Składniki:

Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkami

ETAP 1:

Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkami octem
pokrojone truskawki wymieszać z octem balsamicznym

Owoce umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przekroić, duże sztuki na 4 części, średnie na pól. Przełożyć do rondelka, dodać łyżeczkę ksylitolu oraz ocet balsamiczny. Postawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć aż truskawki częściowo się rozpadną a sok będzie miał konsystencję delikatnego żelu. Zdjąć z ognia.

ETAP 2:

Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkami octem
do mleka dodać odmierzoną ilość płatków ryżowych

Do rondelka przelać mleko, dodać pozostały ksylitol i zagotować. Dodać płatki ryżowe i gotować aż masa zgęstnieje. Mniej więcej w połowie gotowania dodać cynamon i dobrze wymieszać.

ETAP 3:

Płatki ryżowe z karmelizowanymi truskawkami octem
na dno miseczki przełożyć płatki i dać truskawki

Do miseczki przełożyć płatki, na wierzch wyłożyć truskawki. Można też do garnuszka z płatkami dodać truskawki i wymieszać. Świetnie smakuje na ciepło i zimno. Smacznego!