goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pomarańczowe udka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Robiłam te udka w ubiegłym roku na chrzciny syna, wszyscy byli zachwyceni.

Pomarańczowe udka z kurczaka

Składniki:

Pomarańczowe udka z kurczaka

 

  • udka z kurczaka 6 sztuk
  • pomarańcza 3 sztuki
  • musztarda ostra 3 łyżeczki
  • olej 4 łyżki
  • czerwone wino 4 łyżki
  • pasta paprykowa 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe udka z kurczaka
Udka oczyszczamy, osuszamy. Każde udko dokładnie nacieramy paprykowa pastą i na 1 godzinę wstawiamy do lodówki.
Z pomarańczy ścieramy skórkę, z dwóch wyciskamy sok. Mięso nacieramy olejem, układamy na natłuszczonej blaszce, skrapiamy sokiem pomarańczowym, posypujemy startą pomarańczową skórka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia polewamy winem, doprawiamy do smaku. Udka podajemy z plasterkami pomarańczy, pieczonymi ziemniaczkami.