eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Papryka Eli z mięsem i ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam czerwone papryki faszerowane gulaszem z karkówki z ryżem i przecierem pomidorowym z kartonika.

Papryka Eli z mięsem i ryżem

Składniki:

Papryka Eli z mięsem i ryżem

papryka

farsz

  • 600 g karkówki
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka ryżu ( szklanka 200 ml )
  • 250 g przecieru pomidorowego z kartonu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

przyprawy

  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

dodatki

  • 150 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Papryka Eli z mięsem i ryżem

przygotowanie składników

Papryka Eli z mięsem i ryżem
Mięso pokroić w kostkę. Ryż ugotować. Cebulę pokroić w kostkę. Przygotować przecier.

Ryż ugotować na sypko. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Przygotować przecier pomidorowy.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli z mięsem i ryżem
Na oleju usmażyć mięso z cebulą, przyprawami i ostudzić.

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć. Do mięsa dodać cebulę, słodką paprykę, przyprawę do mięs i czosnek granulowany. Całość usmażyć i ostudzić.

przygotowanie składników cd

Papryka Eli z mięsem i ryżem
Włożyć do miski wszystkie składniki farszu i wymieszać.

Do miski włożyć mięso, ryż, przecier pomidorowy, sól, pieprz do smaku i wymieszać.

przygotowanie papryki

Papryka Eli z mięsem i ryżem
Opłukane i osuszone papryki przekroić na pół i usunąć nasiona.

Papryki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryki przekroić na połówki i usunąć nasiona zostawiając ogonki.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli z mięsem i ryżem

Do papryk nałożyć farsz mięsno - ryżowy.

przygotowanie papryki cd

Papryka Eli z mięsem i ryżem

Zetrzeć ser na tarle z małymi oczkami. Papryki posypać serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać około 35 minut.

Smacznego!