WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Mięso mielone z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso mielone przyprawione podobnie jak na kotlety, grillowane na patykach do szaszłyków na grillu elektrycznym.

Mięso mielone z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso mielone z grilla

 

  • 1,5kg karkówki
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 czerstwe bułki
  • 1 łyżka magi
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Ok. 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do grilla klasycznego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Mleko do namoczenia bułek

Sposób przygotowania:

Mięso mielone z grilla

ETAP 1:

Karkówkę pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Drugą obrać i pokroić w ósemki. Bułki namoczyć w mleku i jak zmiękną odcisnąć. Mięso zmielić z bulkami, cebulą surową i usmażoną. Do mięsa wbić jajka. Dodać wszystkie przyprawy, musztardę i majonez. Rękami wyrobić wszystko na jednolitą masę mięsną.

Z masy odrywać porcje mięsa i oblepiać nimi patyki do szaszłyków. Obtoczyć w mące. Można też najpierw uformować z mięsa cienki wałeczek, obtoczyć go w mące i dopiero nabić na patyk. Szaszłyki układać na gorącym grillu i grillować po kilka minut. Wykładać na talerz.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Mięso mielone z grilla
Mięso w trakcie grillowania na grillu elektrycznym
Mięso mielone z grilla
Mięso uformowane na patyczkacb i ułożone na grillu
Mięso mielone z grilla
Jajka, majonez i musztarda dodane do mięsa
Mięso mielone z grilla
Mięso zmielone z usmazona i surową cebulą oraz bułkami