rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Proziaki-przepis Mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mój smak dzieciństwa, które dawniej często przygotowywała Mama. Te również są jej produkcji, ale już nie pieczone na blasze, a na patelni.

Proziaki-przepis Mamy

Składniki:

Proziaki-przepis Mamy

 

Sposób przygotowania:

Proziaki-przepis Mamy

Ciasto

Proziaki-przepis Mamy
Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami i siekamy

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną- siekamy. Jeśli jest zbyt twarde dodajemy zsiadłe mleko, jeśli się klei- podsypujemy mąką.

Przygotowanie

Proziaki-przepis Mamy
Placki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem

Z ciasta odrywamy po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z masłem i szklanką mleka.