eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Proziaki z dżemem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Proziaki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane z dżemem. Ja zawsze wybieram jabłkowy dżem, gdyż dla mnie pasuje idealnie :)

Proziaki z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proziaki z dżemem

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • dżem

Sposób przygotowania:

Proziaki z dżemem
Przesiej mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną, solą i cukrem. Następnie dodaj kefir. Wszystko dokładnie wyrób na jednolite ciasto. Następnie rozwałkuj na stolnicy ok. 1 cm grubości. Wykrawaj za pomocą szklanki. Okrągłe placki usmaż na teflonowej patelni, na wolnym ogniu. Po ok. 4 minutach odwróć na drugą stronę (aż się zarumienią). Gotowe przekrój na pół i posmaruj dżemem.
Proziaki z dżemem
Wszystkie składniki dokładnie wyrobiłam.
Proziaki z dżemem
Ciasto rozłożyłam na stolnicy i rozwałkowałam je.
Proziaki z dżemem
Rozwałkowane ciasto zaczęłam wykrawać okrągłe ''placuszki''.
Proziaki z dżemem
Smażyłam na suchej patelni na wolnym ogniu z każdej strony.