IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Rukola z truskawkami w occie balsamicznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosta sałatka z rukoli i truskawek z dodatkiem sera, najlepiej długodojrzewającego, ale może być Twój ulubiony :)

Rukola z truskawkami w occie balsamicznym

Składniki:

Rukola z truskawkami w occie balsamicznym

 

  • 200 -250 g rukola
  • 50 g ulubionego sera
  • 100 g truskawki swieże
  • oliwek i ocet balsamiczny w proporcji 5:1, czyli np. 5 łyżek oleju i 1 łyżka
  • pieprz biały do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Rukola z truskawkami w occie balsamicznym
Z oliwy, octu balsamicznego robimy sos: wlewamy oba płyny do małego słoiczka. Po zamknięciu go energicznie nim potrząsamy, by powstała emulsja. Truskawki kroimy w plasterki, a ser na mniejsze kawałki. Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do miski i dodajemy pokrojone truskawki oraz ser. Doprawiamy solą,pieprzem i polewamy przygotowaną wcześniej emulsją. Ostrożnie mieszamy i od razu podajemy.

Tagi:

sery ser rukola