gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1269]

Ryż z parówkami i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowany ryż z parówkami i groszkiem podaję na obiad jako dodatek np. do lecza. Polecam - ma fajny smak.

Ryż z parówkami i groszkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż z parówkami i groszkiem

 

  • 3,5 szklanki wody
  • 1,5 kostki rosołowej
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 duży liść pora
  • 3 cienkie parówki
  • 1/2 puszki groszku

Sposób przygotowania:

Ryż z parówkami i groszkiem
Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Do bulionu wsypujemy ryż i drobno posiekany por. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż ryż napęcznieje. Do ryżu dodajemy odcedzony z zalewy groszek oraz parówki pokrojone w plasterki.

Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Danie wykładamy na półmisek.
Ryż z parówkami i groszkiem
Do buliony wsypujemy ryż i drobno posiekany por.
Ryż z parówkami i groszkiem
Na koniec dodajemy parówki oraz groszek konserwowy

Tagi:

groszek