Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

ryż z parówkami i sosem słodko kwasnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ryż na szybko z parówkami w sosie słodko kwaśnym

ryż z parówkami i  sosem słodko kwasnym

Składniki:

ryż z parówkami i sosem słodko kwasnym

 

  • paczka ryżu
  • 3 parówki
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz, sól, odrobina chili

 

 

 

Sposób przygotowania:

ryż z parówkami i sosem słodko kwasnym
Ryż gotujemy na pół miękko. W rondelku rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy o kroimy w krążki. Z pomidorów ściagamy skórkę i dodajemy do cebuli oraz obieramy czosnek i również dodajemy do rondelka. Razem przez parę minut dusimy. Dodajemy następnie do tego pół puszki kukurydzy . paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do rondelka. Dusimy wszystko ok 5 minut. Posypujemy cukrem, dodajemy ocet balsamiczny, Doprawiamy solą, pieprzem, chili. W połowie szklanki soku z kukurydzy rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie aby nie było grudek. Podsmażamy parówki pokrojone w talarki, dodajemy do rondelka z warzywami. Wszystko mieszamy ze sobą i na koniec dodajemy masę z mąki ziemniaczanej i mieszamy dokładnie przez kilka minut. Całość wykładamy na ugotowany ryż. Smacznego

Tagi:

ryż