Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 696]

Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjna potrawa kuchni wietnamskiej. Przypominają naleśniki, Idealnie smakują na ciepło, jak również po ostygnięciu. Polecam.

Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami)

 

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • olej

Farsz:

  • 250-300g mieszanki chińskiej
  • 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie)
  • 1 jajko
  • sos sojowy
  • sos chilli (czosnkowy)
  • curry, imbir
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami)
Mieszankę chińską należy podsmażyć (aż zmięknie) na niewielkiej ilości oleju. (Potrwa to 10-15 minut.) Do warzyw dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Następnie wbić jajko. Całość wymieszać i doprawić do smaku.

Płaty papieru ryżowego (osobno) namoczyć (kilka sekund) w ciepłej wodzie i ułożyć na desce - do wyschnięcia.

Na lekko miękkim papierze ułożyć porcję (1-2 łyżki) farszu i zwinąć (brzegi do środka i w rulon).

Tak przygotowane sajgonki należy smażyć (w głębokim oleju) z obu stron na złoty kolor.

Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem.
Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami)
Do farszu można dodać makaron ryżowy lub ryż.