SUPERPRZEPIS

Sajgonki zastępcze

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Sajgonki zastępcze Więcej zdjęć (5)

Narobiłam sobie smaku na Sajgonki mając w domu połowę składników .

Składniki:

Sajgonki zastępcze

 

  • 12 płatów papieru ryżowego do sajgonek
  • 5 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 3 dag suchego makaronu nitki - ryżowego bez gotowania
  • środek jędrnej sałaty ( średnica ok. 4 cm)
  • 3 łyżki konserwowego bambusa pokrojonego w cienkie słupki
  • 2 łyżki utartej na tarce ( grube oczka ) lub za pomocą drapaka do robienia julienki z warzyw marchewki
  • kawałek białej i kawałek zielonej części pora
  • olej z pestek winogron
  • sos słodko kwaśny chili
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona curry

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki zastępcze
Rozgrzać na patelni lub w woku olej ( 3 łyżki ). Wrzucić marchew , mięso, por i smażyć mieszając by straciły posmak surowizny. Dorzucić pociętą w paski sałatę , odsączony bambus- zamieszać . Posypać przyprawami. Wlać roztrzepane jajko i smażyć aż jajko się zetnie ( mieszając ). W miseczce zalać wrzątkiem makaron ryżowy. Odstawić na 5 minut. Odcedzić. Wymieszać makaron z zawartością patelni. Zwilżać w kolejności papier ryżowy ( 6 płatów ) układając na ściereczce kuchennej . Na środku krążka papieru ryżowego układać porcję farszu . Zawinąć sajgonki zakładając lewy i prawy bok - a potem rolując jak krokiety. Odłożyć . Ponownie zwilżać sukcesywnie następne 6 płatów. I jeszcze raz zawijać każdą sajgonki tak jak poprzednio. W rozgrzać olej do głębokiego smażenia Włożyć sajgonki i smażyć chwilę aż się lekko podsmażą . Wyjąć. Odsączyć na ręczniku kuchennym .Poczekać aż przestygną . Przed podaniem ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć. Odsączyć. Podawać z słodko-kwaśnym sosem chili . Można obok położyć 6 liści sałaty ( umyte osuszone z usuniętymi twardymi nerwami ) i potem jeść sajgonki biorąc każdą owiniętą w liść sałaty i tak maczać w sosie do sajgonek ( słodko-kwaśny chili ).
Sajgonki zastępcze
Podsmażyć w woku lub na patelni składniki
Sajgonki zastępcze
Przygotować makaron ryżowy i wymieszać z zawartością woka
Sajgonki zastępcze
Zawinąć sajgonki w podwójny papier ryżowy
Sajgonki zastępcze
Smażyć w głębokim tłuszczu dwa razy tak by były chrupkie