dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Naleśniki pszenno-żytnie z serem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Przepyszne naleśniki, które można zaserwować na śniadanie, deser lub podwieczorek. Polecam gorącą :)

Naleśniki pszenno-żytnie z serem i jagodami

Składniki:

Naleśniki pszenno-żytnie z serem i jagodami

Ciasto naleśnikowe:

Masa serowa:

  • 20 dag twarogu
  • 3 łyż jogurtu naturalnego
  • cukier waniliowy
  • cukier do smaku

Sos jagodowy:

  • 1 szkl jagód
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki pszenno-żytnie z serem i jagodami

Krok 1:

Naleśniki pszenno-żytnie z serem i jagodami
Ciasto dokładnie mieszamy aby pozbyć się grudek.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Dolewamy wodę aby uzyskać płynne ciasto. Smażymy cienkie placki z obu stron na rozgrzanej patelni.

Krok 2:

Naleśniki pszenno-żytnie z serem i jagodami
Jagody dokładnie miksujemy z cukier na sos.

Jagody przebieramy i płuczemy. Osuszamy na sicie. Do jagód dodajemy cukier do smaku i miksujemy na gładki sos.

Krok 3:

Naleśniki pszenno-żytnie z serem i jagodami
Ser mieszamy z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym.

Ser mieszamy z jogurtem i cukrem do smaku. Usmażone naleśniki smarujemy serem. Składamy i polewamy sosem jagodowym.
Smacznego!