Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Sajgonki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sajgonki to jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej. Można przygotowywać je na wiele różnych sposobów, również z naszym europejskim nadzieniem :-)

Sajgonki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki z mięsem mielonym

 

  • papier ryżowy do sajgonek
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sajgonki z mięsem mielonym
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone wieprzowe oraz startą na drobnych oczkach marchewkę i wszystko razem smażyć. Dodać wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę wszystko razem podsmażać. Tak przygotowany farsz pozostawić do wystudzenia. Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzać w wodzie aby zmiękł, a następnie nakładać porcję farszu i zwijać sajgonki. Tak przygotowane sajgonki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Gotowe sajgonki podawać z ulubionymi sosami.
Sajgonki z mięsem mielonym
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Sajgonki z mięsem mielonym
Mięso wraz z cebulką podsmażyć.
Sajgonki z mięsem mielonym
Cały farsz doprawić przyprawami i smażyć wszystko razem
Sajgonki z mięsem mielonym
Z papieru ryżowego i farszu zwijać sajgonki

Tagi:

mięso sosy