Sposób przygotowania:
Batatowa pizza na troszkę grubszym spodzie
Jednego batata umyć i ugotować w łupince, obrać i rozgnieść widelcem. Dodać dwie i pół szklanki mąki, 5 dag drożdży, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru, pół szklanki wody. Zagnieść ciasto i poczekać aż troszkę urośnie.
Jeśli ciasto się za bardzo klei do rąk dodać więcej mąki.Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ułożyć dodatki. Paprykę pokrojoną w plasterki, dwie śląskie cienkie pokrojone w plasterki. Kilka plastrów sera pokrojonych w cząstki i jeden serek topiony.
Upiec na złoty kolor sprawdzając czy jest wypieczone w środku. Dobrze jest podpiec ciasto przez dwadzieścia minut zanim wyłoży się dodatki.
Jeśli ciasto się za bardzo klei do rąk dodać więcej mąki.Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ułożyć dodatki. Paprykę pokrojoną w plasterki, dwie śląskie cienkie pokrojone w plasterki. Kilka plastrów sera pokrojonych w cząstki i jeden serek topiony.
Upiec na złoty kolor sprawdzając czy jest wypieczone w środku. Dobrze jest podpiec ciasto przez dwadzieścia minut zanim wyłoży się dodatki.