Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Sajgonki wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sajgonki są słynnym daniem wietnamskiem. Podawane są na zimno lub na ciepło z różnymi sosami do macania. Pyszne sajgonki można zrobić również samemu w domu.

Sajgonki wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki wg Megg

 

  • papier ryżowy do sajgonek
  • 2 dag grzybów mun
  • 10 dag fasoli mung
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sos sojowy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sajgonki wg Megg
Fasolę mung zalać zimną wodą i pozostawić na 2 h. Po tym czasie wylać wodę, zalać świeżą i gotować fasole 30 min, tak aby prawie się rozgotowała. Udko ugotować w osolonej wodzie do miękkości lub użyć mięso z rosołu, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Grzybki mun zalać wrzącą wodą, pozostawić na 10 min, a następnie pokroić na małe kawałki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej mięso, fasolę mung, grzyby mun, marchewkę oraz szczypiorek. Dodać sos sojowy, pieprz oraz sól do smaku i wszystko razem podsmażać kilka minut. Papier ryżowy zanurzać w wodzie, a następnie wykładać na talerz i nakładać na niego porcję farszu i zwijać delikatnie małe sajgonki. Sajgonki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem.
Sajgonki wg Megg
Ugotowana tak aby się rozlatywała fasola mung.
Sajgonki wg Megg
Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić na drobne kawałki.
Sajgonki wg Megg
Wszystkie składniki podsmażać na patelni.
Sajgonki wg Megg
Z przygotowanego farszu i papieru ryżowego zwijać sajgonki.