sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Salami z białej czekolady z żurawiną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja przygodę z żurawiną zaczęłam od deseru. Zapraszam na salami z białej czekolady z żurawina, zrobione na życzenie mojej corki)

Salami z białej czekolady z żurawiną

Składniki:

Salami z białej czekolady z żurawiną

 

  • Składniki:

 

  • 250 g kruchych ciasteczek
  • 120 g suszonych owoców żurawiny
  • 40 g cukru( można pominąć)
  • 120 g masła
  • 1 jajo
  • 4 łyżki rumu/ wódki
  • 200 g białej czekolady
  • szczypta wanili

 

Sposób przygotowania:

Salami z białej czekolady z żurawiną
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, studzimy. Od czasu do czasu należy zamieszać , aby czekolada nie stężała. Ciastka kruszymy (ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), mieszamy z owocami żurawiny. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i dalej ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodajemy masę czekoladową i dobrze łączymy. Przekładamy masę na folię aluminiową, nadajemy jej kształt salami, dobrze zawijamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Ja miałam problemy z rwącą się folią alumioniową, całość zawinęłam więc dodatkowo w folię spożywczą. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe salami. Kroimy w grube plastry.