steterycz

steterycz

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Sałata z roszponką, szpinakiem i botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka, lekka, zaskakująca i bardzo smaczna zielona sałata. Smaku dopełnia wyjątkowy sos z musztardą, miodem i gorczycą.

Sałata z roszponką, szpinakiem i botwinką

Składniki:

Sałata z roszponką, szpinakiem i botwinką

 

  • Garść sałaty roszponki
  • Garść młodych liści szpinaku
  • Garść botwinki
  • Garść sałaty masłowej
  • sos:
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
  • 2 łyżeczki musztardy z gorczycy tzw. francuskiej
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałata z roszponką, szpinakiem i botwinką
Wszystkie rodzaje sałat dokładnie płuczemy i osuszamy. Najlepiej w wirówce, aby sałata pozostała sucha i aby nadmiar wody nie rozrzedził sosu. Wszystkie składniki sosu mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatę. SMACZNEGO!!! Jeżeli lubimy bardziej intensywne smaki możemy dodać pokruszoną fetę.