Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 673]

Sałatka jarzynowa (klasyka)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chyba każdy z Was zna i robił sałatkę jarzynową. To dowód, że klasyka jest najlepsza i ponadczasowa.

Sałatka jarzynowa (klasyka)

Składniki:

Sałatka jarzynowa (klasyka)

 

  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • majonez (wg uznania)
  • musztarda (do smaku)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka jarzynowa (klasyka)

Składniki:

Sałatka jarzynowa (klasyka)
Można też dodać fasolkę z puszki lub pominąć kukurydzę.

Ugotowane jajka na twardo należy pokroić w kostkę.

Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki umyć i ugotować bez obierania, a następnie po ostudzeniu obrać i również pokroić w kostkę.

Ogórki i jabłka rozdrobnić tak samo, a cebulę z koperkiem drobno posiekać.

Groszek z kukurydzą odcedzić z zalewy.

Całość:

Sałatka jarzynowa (klasyka)
Do sałatki należy dodać tyle majonezu, aby nie była za "sucha".

Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić odrobiną musztardy, solą i pieprzem.