Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Sałatka wiosenna z rzodkiewką i kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kiedy nadchodzi wiosna najbardziej niecierpliwie wyczekujemy wszelkich nowalijek. Dlatego w tym czasie chętnie jadamy m.in. wszelkie sałatki i surówki z młodymi rzodkiewkami, szczypiorkiem, czosnkiem niedźwiedzim czy młodą kalarepką.

Sałatka wiosenna z rzodkiewką i kalarepką

Składniki:

Sałatka wiosenna z rzodkiewką i kalarepką

 

Sposób przygotowania:

Sałatka wiosenna z rzodkiewką i kalarepką
Kalarepkę obrać i pokroić w pasterki. Drobne ogórki gruntowe pożna pokroić w plasterki razem ze skóką.

Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a czosnek niedźwiedzi w paseczki. Posiekać niezbyt drobno szczypiorek i natkę pietruszki.

Warzywa posolić, doprawić pieprzem i delikatnie posypać cukrem, a na końcu skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.

Składniki połączyć z jogurtem greckim.

Można podawać jako dodatek do obiadu, potraw z grilla lub jako samodzielne lekkie danie z dodatkiem pieczywa np. na śniadanie lub kolację.