motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Pekinka z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 2/5 głosów: 4

Bardzo dobra i szybka w przygotowaniu surówka obiadowa. Przygotowana z kapusty pekińskiej i zielonego ogórka.

Pekinka z ogórkiem

Składniki:

Pekinka z ogórkiem

Surówka

Sos

Sposób przygotowania:

Pekinka z ogórkiem
Oczyszczoną kapustę kroimy. Delikatnie solimy i odstawiamy, aby zmiękła. Następnie odsączamy z nadmiaru soku.

Ogórki dokładnie szorujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, aby były całkowicie suche. Następnie kroimy na małe i cienkie kawałeczki. Koperek pukamy i osuszamy, kroimy na drobno. Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy.

Do kubeczka dajemy oliwę, wodę i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy przygotowaną sałatkę.