iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Sałatka z kapusty czerwonej z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka z nutą wina bardzo fajne danie na gustowną kolację.

Sałatka z kapusty czerwonej z winem

Składniki:

Sałatka z kapusty czerwonej z winem

 

  • 1,05 kg kapusty czerwonej
  • 10 dag śliwek suszonych
  • 0,1 l wina czerwonego
  • 4 dag cukru
  • 1 dag soli
  • 5 dag cytryny lub kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty czerwonej z winem
Śliwki umyc i namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie. Po godzinie śliwki odsączyć, wypestkować i pokroić w cienkie paseczki. Zalać winem. Kapustę obrać z wierzcnich liści, jeśli są przyschnięte, główke umyć, poszatkować, obgotować we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzić, natychmiast skropić kwaskiem lub z sokiem cytryny i wymieszać, by nie straciła intensywnego koloru. Do wystudzonej kapusty dodać resztę wina, doprawić do smaku cukrem, schłodzić, wydawać po 2 godzinach kiedy kapusta dojrzeje, i przejdzie zapacem wina.