Bitwa Blogerów

Bitwa Blogerów

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Semifreddo z awokado

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozpoczęliśmy wakacje,nastały ciepłe dni,dlatego mój wybór padł na coś dla ochłody. Mój blog jest stricte o deserach dlatego i tym razem postanowiłam reprezentować go deserem. Moim zdanie to strzał w dziesiątkę,ponieważ deser jest aksamitny i pyszny.

Semifreddo z awokado Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Semifreddo z awokado

Składniki:

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 miękkie awokado
  • sok wyciśnięty z połówki limonki

Do podania:

Sposób przygotowania:

Semifreddo z awokado
Przygotuj formę keksówkę,dno oraz boki wyłóż folią spożywczą. W dużej metalowej misce umieść białka. W dużym rondlu zagotuj wodę. Białka ubij na sztywno, dodaj do nich połowę cukru pudru, umieść miskę nad rondle z gotującą się wodą i ubijaj przez 5-10 minut. Białka zgęstnieją i będą błyszczące. Miskę zestaw z kąpieli wodnej.

W tym czasie ubij na sztywno śmietankę z resztą cukru pudru. Awokado obierz ze skórki, umieść w blenderze,wlej sok z limonki i zmiksuj na papkę. Do wystudzonych białek dodaj ubitą śmietanę oraz awokado, delikatnie wymieszaj. Gotową masę przelej do foremki,wyrównaj wierzch i wstaw do zamrażarki na minimum 5-6 godzin.

Gotowy deser krój na porcje, podawaj z plasterkami kiwi skropionymi sokiem z limonki.

Blog: Five O'Clock
Semifreddo z awokado
Semifreddo z awokado
Semifreddo z awokado

Tagi:

awokado