SUPERPRZEPIS

Serowe bułeczki z czekoladą

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Serowe bułeczki z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Smaczne bułeczki z dodatkiem sera ricotta wypełnione delikatnym kremem straciatella z ricotty i kostkami czekolady.

Składniki:

Serowe bułeczki z czekoladą

 

KREM:

  • 250 g serka ricotta
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka

DODATKOWO:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

Serowe bułeczki z czekoladą

ETAP 1:

Serowe bułeczki z czekoladą
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Jajka utrzeć z cukrem i solą, na puszystą masę. Wlać olej rzepakowy i rozmiksować z ricottą. Mąkę przesiać, wymieszać suchymi drożdżami i wsypać do mokrych składników.

Połączyć zagniatając dość lepkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Serowe bułeczki z czekoladą
Formować bułeczki umieszczając czekoladę w środku.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na dobrze oprószoną mąką stolnicę. Uformować wałek, który podzieliłam na 10 części.

Z każdej porcji formować placuszek, w który włożyć po 2 kostki czekolady.

ETAP 3:

Serowe bułeczki z czekoladą
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.

Uformować bułeczki i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kiedy podrosną posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 15 min. Wystudzić.

ETAP 4:

Serowe bułeczki z czekoladą
Ricottę połączyć ze startą na tarce czekoladą.

Ricottę rozetrzeć trzepaczką i wymieszać ze startą na tarce czekoladą. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków.

Wcisnąć w każdą wystudzoną bułeczkę. Po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego :)