Sposób przygotowania:
Tradycyjne pączki z marmoladą
Drożdże kruszymy, mieszamy z mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy, łączymy z rozczynem i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi objętość.
Ciasto wałkujemy wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko wykładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy pączki, zbieramy palcami ciasto do środka, łączymy formując kuleczkę.
Tak uformowane pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia 30 minut.
Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Mąkę przesiewamy, łączymy z rozczynem i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi objętość.
Ciasto wałkujemy wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko wykładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy pączki, zbieramy palcami ciasto do środka, łączymy formując kuleczkę.
Tak uformowane pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia 30 minut.
Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.