gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Tradycyjne pączki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne pączki z marmoladą, posypane cukrem pudrem. Mięciutkie, odpowiednio słodkie. Polecam przepis.

Tradycyjne pączki z marmoladą

Składniki:

Tradycyjne pączki z marmoladą

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 20 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • 1/3 szklanki drobnego cukru,
  • 60 g rozpuszczonego masła,
  • marmolada,
  • cukier puder,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pączki z marmoladą
Drożdże kruszymy, mieszamy z mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 15 minut.

Mąkę przesiewamy, łączymy z rozczynem i pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi objętość.

Ciasto wałkujemy wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko wykładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy pączki, zbieramy palcami ciasto do środka, łączymy formując kuleczkę.

Tak uformowane pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia 30 minut.

Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.