BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Skrzydełka pieczone na patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne skrzydełka z patelni. Zamarynowane, a następnie pieczone na rozgrzanym tłuszczu. Skrzydełka są mięciutkie, kruche i smaczne.

Skrzydełka pieczone na patelni

Składniki:

Skrzydełka pieczone na patelni

 

  • skrzydełka 10 szt,
  • oliwa 5 łyżek,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,
  • przyprawa do kurczaka 2 łyżki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • sól w razie potrzeby,
  • oliwa do smażenia,

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pieczone na patelni
Skrzydełka dokładnie oczyścić, umyć osuszyć papierowym ręcznikiem.

Osuszone skrzydełka natrzeć oliwą, a następnie dobrze obsypać przyprawą do kurczaka, papryką mieloną słodką oraz granulowanym czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę włożyć skrzydełka i podpiec na złoty kolor z obu stron.

Następnie podsmażone skrzydełka dusić na małym ogniu do miękkości skrzydełek, podlewając w razie potrzeby bulionem.