Sposób przygotowania:
Kotlety jajeczne z sosem grzybowym
1. Ugotowane jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Do startych jajek wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, koperek, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy, a następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w cienkie półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, dodajemy osuszone grzyby i dusimy do miękkości, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, gdy grzyby będą miękkie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, dodajemy koperek, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zagotowujemy.
3. Kotlety jajeczne smażymy na maśle do zrumienienia. Podajemy z sosem. Smacznego życzę.
2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w cienkie półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, dodajemy osuszone grzyby i dusimy do miękkości, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, gdy grzyby będą miękkie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, dodajemy koperek, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zagotowujemy.
3. Kotlety jajeczne smażymy na maśle do zrumienienia. Podajemy z sosem. Smacznego życzę.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję.