BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki bez zawijania robiłam po raz pierwszy, gdyż wszyscy domownicy wolą tradycyjne gołąbki albo z białej kapusty albo z włoskiej. Wyszły smaczne.

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

  • biała kapusta 1/2 główki,
  • mięso wieprzowe mielone około 500 g,
  • ryżu 1 szkl,
  • jajko 1 szt,
  • bułka tarta ile sie wchłonie,
  • cebul 1 szt większa,
  • olej do smażenia,
  • przyprawy:
  • sól, pieprz do smaku,
  • chili odrobina,
  • przyprawa do mielonego 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
Ryż ugotować na półmiękko.

Obraną cebule posiekać i podsmażyć na oleju.

Kapustę obrać z wierzchnich brzydkich liści, drobno poszatkować, posoli, na chwile odstawić aż puści sok.

Gdy puści sok kapustę odcisnąć.

Kapustę wymieszać z mięsem, ryżem, podsmażoną cebulą, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami na gładką jednolitą masę (jeżeli masa będzie za rzadka dołożyć bułki tartej ).

Z tak przygotowanej masy formować kotlety.

Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Kotlety mozna podawać z sosem pomidorowym.