Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 319]

Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Banalnie prosty przepis na ciasteczka, które bardzo ładnie się prezentują i świetnie smakują. W dodatku każdy sobie z nimi poradzi :)

Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową

 

  • 1 płat ciasta francuskiego (na bazie masła)
  • 1 jajko
  • 350 g masy makowej z bakaliami
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową

Zawijanie ciasta

Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową
Ciasto z masą makową w trakcie zawijania

Ciasto francuskie dokładnie wysmarować masą makową (lecz zostawić wolne brzegi). Zwinąć w rulon, jak roladę.

ETAP 2:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową
Pokrojone ciasteczka ślimaczki przed upieczeniem

Pokroić na kawałki ok 2 cm. Posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 18-20 minut (do zrumienienia ciasteczek).

Ostudzone ślimaczki podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!