Sposób przygotowania:
Zapiekanki od serca
Pieczarki czyścimy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plasterki. Cebulę kroimy dość drobno.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy cebulę oraz pieczarki, najpierw dusimy by odparowała woda, następnie chwile smażymy dodając lubczyk, majeranek, sól i pieprz. Gdy uzyskamy odpowiedni smak i pieczarki będą miękkie, odstawiamy z ognia.
Bułki przekrajmy na pól i przy pomocy noża, każdą połowę nakrajany w taki sposób, by powstał kształt serca . Serduszka z bułek skrapiamy delikatnie olejem.
Na tak przygotowane bułki nakładamy wcześniej przygotowane pieczarki. Na pieczarki nakładamy starty, żółty ser. Tak przygotowane bułki z pieczarkami i serem wstawiamy do piecyka i zapiekamy przez około 5 -10 minut ( w zależności od tego jak nagrzany jest piekarnik) w 180 C.
Gotowe zapiekanki dekorujemy ketchupem czyli pokrywamy nim brzegi zapiekanek by powstał kształt serca.
Smacznego.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy cebulę oraz pieczarki, najpierw dusimy by odparowała woda, następnie chwile smażymy dodając lubczyk, majeranek, sól i pieprz. Gdy uzyskamy odpowiedni smak i pieczarki będą miękkie, odstawiamy z ognia.
Bułki przekrajmy na pól i przy pomocy noża, każdą połowę nakrajany w taki sposób, by powstał kształt serca . Serduszka z bułek skrapiamy delikatnie olejem.
Na tak przygotowane bułki nakładamy wcześniej przygotowane pieczarki. Na pieczarki nakładamy starty, żółty ser. Tak przygotowane bułki z pieczarkami i serem wstawiamy do piecyka i zapiekamy przez około 5 -10 minut ( w zależności od tego jak nagrzany jest piekarnik) w 180 C.
Gotowe zapiekanki dekorujemy ketchupem czyli pokrywamy nim brzegi zapiekanek by powstał kształt serca.
Smacznego.
SylaUla
Netka
Dziękuję bardzo :)
danielek