Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Zapiekanki od serca

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie zapiekanki sprawia radość każdemu, z pieczarkami, serem i ketchupem, chrupiące i pyszne, nasze ulubione. Polecam, nie tylko na Walentynki.

Zapiekanki od serca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanki od serca

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanki od serca
Pieczarki czyścimy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plasterki. Cebulę kroimy dość drobno.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy cebulę oraz pieczarki, najpierw dusimy by odparowała woda, następnie chwile smażymy dodając lubczyk, majeranek, sól i pieprz. Gdy uzyskamy odpowiedni smak i pieczarki będą miękkie, odstawiamy z ognia.

Bułki przekrajmy na pól i przy pomocy noża, każdą połowę nakrajany w taki sposób, by powstał kształt serca . Serduszka z bułek skrapiamy delikatnie olejem.

Na tak przygotowane bułki nakładamy wcześniej przygotowane pieczarki. Na pieczarki nakładamy starty, żółty ser. Tak przygotowane bułki z pieczarkami i serem wstawiamy do piecyka i zapiekamy przez około 5 -10 minut ( w zależności od tego jak nagrzany jest piekarnik) w 180 C.

Gotowe zapiekanki dekorujemy ketchupem czyli pokrywamy nim brzegi zapiekanek by powstał kształt serca.

Smacznego.
Zapiekanki os serca
Pieczarki z cebula najpierw dusimy, potem podsmażamy
Zapiekanki os serca
Z bulek wykrawamy ksztalt serc, potem skrapiamy olejem
Zapiekanki os serca
Na bułki nakładamy przygotowane pieczarki
Zapiekanki os serca
Kazda bulke z grzybami posypujemy startym serem