Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ślimaczki z ciastem francuskim i szynką są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smakują naprawdę świetnie. Idealnie sprawdzą się zarówno jako przekąska na ciepło, jak i na zimno.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

 

  • ciasto francuskie 300 gram
  • szynka wędzona 200 gram
  • ser żółty 150 gram
  • cebula 1 szt
  • oliwa 1 łyżka
  • koperek posiekany 1-2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Dodajemy również ser żółty pokrojony w kostkę, jogurt naturalny, posiekany koperek oraz białko (żółtko zostawiamy do posmarowania cista). Mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy nadzieniem. Zostawiamy wolne miejsce przy brzegach, aby można było je skleić. Ostrożnie zwijamy ciasto, smarujemy wierzch rozbełtanym żółtkiem i tniemy na kawałki ostrym nożem.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem).
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Dodajemy również ser żółty pokrojony w kostkę, jogurt naturalny, posiekany koperek oraz białko (żółtko zostawiamy do posmarowania cista).
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy nadzieniem.
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką
Ostrożnie zwijamy ciasto, smarujemy wierzch rozbełtanym żółtkiem i tniemy na kawałki ostrym nożem.