kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Smalec z jabłkiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nie jest to z pewnością danie dietetyczne ale kromki świeżego chleba z smalcem i ogórem trudno sobie odmówić.

Smalec z jabłkiem i cebulką

Składniki:

Smalec z jabłkiem i cebulką

 

  • 60 dag słoniny wędzonej
  • 20dag słoniny mięsnej/boczku
  • 2 średnie białe cebule
  • średnie kwaskowe jabłko
  • majeranek
  • sól

Sposób przygotowania:

Smalec z jabłkiem i cebulką
Słoninę drobno mielimy w maszynce do mięsa lub jeśli takowej nie posiadamy kroimy w drobna kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem i wytapiamy na bardzo małym ogniu, często mieszając. Gdy słonina w większości się wytopi dokładamy pokrojoną w małą kostkę (lub zmieloną wg. uznania) słoninę mięsną oraz przekrojone na 4 części cebule oraz jabłko (bez skórki i gniazda nasiennego). Gdy cebula zacznie się rozpadać wyciągamy ją. Dodajemy łyżkę majeranku i nieco soli. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy.