Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Domowy smalec z cebulką i jabłkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny domowy smalec, świetny do chlebka z ogórkami małosolnymi. Można go przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie.

Domowy smalec z cebulką i jabłkiem. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy smalec z cebulką i jabłkiem.

 

  • 300g mielonej słoniny (bez skóry)

 

  • 1 duża cebula

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z cebulką i jabłkiem.
Na mały ogień kładziemy patelnię i wrzucamy na nią słoninę, zasalamy ją. Topimy ok. 20 min. Cebulkę obieramy i drobniutko siekamy, boczek siekamy w drobniutkie paseczki. Gdy skwarki zaczną się rumienić, dodajemy boczek i cebulkę i znów podgrzewamy ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając. Jabłko obieramy i kroimy w dosyć dużą kostkę (2-3cm). Mieszamy delikatnie przez kolejnych 15 min. Gdy jabluszka się zezłocą, wyłączamy gaz i lekko studzimy smalec.Przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki.
Domowy smalec z cebulką i jabłkiem.
Cebulkę dokładnie obieramy i siekamy bardzo drobno.
Domowy smalec z cebulką i jabłkiem.
Smalec wspaniale smakuje z dodatkiem jabłka o złocistym kolorze.