Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Sorbet cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam go. Idealny na upalne dni.

Sorbet cytrynowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sorbet cytrynowy

 

  • 1 szklanka sok z cytryny,
  • 2-3 łyżki skórka cytrynowa,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 1,5 szklanki woda,
  • 1 sztuka białko jaja

Sposób przygotowania:

Sorbet cytrynowy
Wodę zagotowujemy z cukrem i startą skórką z cytryny. Tak powstały syrop studzimy i miksujemy( razem ze skórkami), następnie przecedzamy przez drobne sitko. Z białek jaj ubijamy pianę i mieszamy ją delikatnie z sokiem z cytryny i syropem. Całość przelewamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki co jakiś czas mieszając( co 30- 40 minut), żeby składniki podczas mrożenia dobrze się ze sobą połączyły. Po całkowitym zamrożeniu przekładamy do pucharków i podajemy od razu.
Sorbet cytrynowy
Sorbet cytrynowy
Sorbet cytrynowy
Sorbet cytrynowy